. .

Schools

We have over 20 years experience on primary and secondary school extensions and alterations projects, including new 6th form and nursery buildings.

 

Brailes C of E Primary School

OVERVIEW

In 2019, Stolwood Architects were commissioned to design a new 26m² classroom extension to the existing early years space at Brailes C of E Primary School in Warwickshire, transforming the existing 45m² classroom into a more versatile 71m² space. The school is part of The Stour Federation of schools, serving rural villages in South Warwickshire.

CHALLENGE

The school’s requirement for the extension was two fold. Firstly, the classroom was too small and restricted the class size for the year group resulting in the school being unable to accept applications from new students wishing to join the school. Secondly, the covered area immediately outside of the classroom was cluttered and unusable meaning that children could not work or play directly outside the classroom and relied on fair weather to venture into the playground.

SOLUTION

The brief was to extend the classroom, including internal alterations to provide an accessible shower, WC and changing area. The covered area was to be replaced with a canopy, providing a safe and inviting outside learning environment.

BENEFITS

  • Larger classroom enabling the school to increase student numbers
  • Accessible facilities for staff and students
  • Safe and inviting canopy area providing free flow outside classroom

 

RESULT - what positive outcomes has the client enjoyed?

Despite the Covid pandemic affecting site accessibility, contractor availability and project timings, the project was completed to the client’s delight, and the new classroom and outdoor learning space have been in use by EYFS since September 2020. The larger classroom is a bright, airy and versatile space and the children have enjoyed free flow play in all weathers.

            

 

                                                                     

 

                                                

 

 

     

 

                                         

                   

 

 

 

                           

                      EXISTING                                                                                    PROPOSED

 

 

Community - Shipston Scout Hut

We are currently responsible for the co-ordinating the buildings maintenance of Shipston Scout Hut. We have created this sketch design to create an alternative entrance to the Scout Hut.

Education: Deddington Primary School

Extensions and alterations

Photo before:

Deddington School before extension

Extension provided two new classrooms and resource area.

Alterations to kitchen servery and provision of new cloaks and toilets.

Photos of classroom extension:

Deddington School Extension 2